26/06/2024

Restauració de masies: passos a seguir per reviure la seva bellesa històrica.

La restauració de masies, aquestes belles cases rurals enmig de la natura, pot ser un projecte apassionant i gratificant. No només tens l'oportunitat de reviure un tros d'història, sinó que també pots integrar comoditats modernes per crear un espai únic i personal.

Restauració de masies

Les masies històriques són un atractiu important per a aquelles persones que busquen una nova vivenda per reformar. Centenars de finques amb molta història habiten en la natura, esperant projectar-hi una nova vida. El procés de rehabilitació d'aquestes masies és emocionant i enriquidor, gaudint de materialitzar els somnis en una nova llar feta a mida.

Per assegurar que el procés compleix amb els requisits necessaris i indispensables, hi ha diversos passos que s'han de seguir rigorosament. Aquí t'oferim una guia pas a pas sobre com abordar la restauració d'una masia, mantenint la seva essència històrica mentre t'adaptes a les necessitats contemporànies.

Pas 1: planificació i permisos

L'estudi previ és primordial quan s'inicia la rehabilitació d'una masia: cal avaluar el seu estat de conservació, conèixer l'estructura de les instal·lacions, l'entorn i els materials originals, entre d'altres. També s'han de conèixer les regulacions i restriccions de construcció establertes a la zona o regió, per poder planificar adequadament la reforma.

A més, és important gestionar com més aviat millor els permisos vinculats al projecte, depenent de la ubicació i la magnitud de la rehabilitació, per evitar problemes legals posteriors.

  • Investigació: Coneix l'estil arquitectònic i els materials tradicionals de les masies a la regió per assegurar que la teva restauració sigui autèntica.

  • Permisos: Depenent de la ubicació i l'abast del projecte, podries necessitar diversos permisos. Assegura't de gestionar-los abans de començar qualsevol obra per evitar problemes legals.

Pas 2: manteniment del caràcter històric

La rehabilitació de masies i finques sempre busca mantenir el caràcter històric de les instal·lacions originals, creant espais que comptin amb les comoditats i necessitats actuals. És per això que es conserven els materials trobats i les estructures inicials, que ajuden a preservar la seva essència.

Alguns dels elements que solen conservar-se en la rehabilitació de masies són les bigues de fusta, els pilars, els arcs, les rajoles, els porxos i els murs de pedra; a més del mobiliari antic que també pot ser restaurat per mantenir l'autenticitat dels espais.

  • Materials Autèntics: Utilitza materials locals i tècniques tradicionals sempre que sigui possible. Això no només és més autèntic, sinó que també ajuda a mantenir la integritat estructural de la masia.

  • Respecte per l'Original: Intenta conservar tants elements originals com sigui possible.

Pas 3: integració de modernitats

Per vincular una masia antiga amb la modernitat i les necessitats del present, és imprescindible crear espais saludables, biocompatibles i sostenibles, que millorin considerablement la qualitat de vida de les persones que hi habiten.

És imprescindible incorporar una sèrie d'elements i tecnologies actuals per facilitar la convivència dins del llar i afavorir la seva eficiència energètica. Alguns d'aquests són la instal·lació de plaques solars, l'entrada directa de llum natural, l'ús de llums LED i d'electrodomèstics eficients, i el sistema de calefacció eficient, entre d'altres.

  • Instal·lacions: Considera actualitzar les instal·lacions elèctriques, de fontaneria i de calefacció. Això s'ha de fer amb cura per no alterar l'estructura històrica.

  • Confort Contemporani: Incorpora aïllament, finestres de doble vidre i tecnologia moderna de manera discreta per millorar l'eficiència energètica i el confort sense comprometre l'estil rústic.

Pas 4: comptar amb experts en rehabilitació

Confiar en un equip de professionals i experts en rehabilitacions de masies és un factor clau per aconseguir transformacions i resultats de somni. A més, t'ajudarà a evitar errors comuns.

  • Consultoria professional: Considera contractar un arquitecte o un historiador amb experiència en masies per assessorar-te durant el procés de restauració.

  • Visites inspiradores: Visita altres masies que han estat restaurades per obtenir inspiració i noves idees.

A Cottage Properties comptem amb més de 30 anys d'experiència dirigint, dissenyant i gestionant projectes de gran magnitud, per complir amb totes les necessitats, somnis i expectatives. Acompanyem cadascun dels nostres clients des del primer pas, fins a l'últim.

La rehabilitació d'una masia és un procés que vivim amb il·lusió, que converteix els nostres somnis en una realitat, un viatge emocionant que culmina en una llar espectacular, plena d'història i caràcter. Amb l'estudi i la planificació adequada, el respecte per la tradició i la incorporació de tecnologies i comoditats modernes, la teva futura masia es convertirà en un enllaç entre el passat i el present, fet a la teva mida.

Esperem que aquests trucs i consells t'ajudin a navegar el procés de restauració de la teva masia amb confiança. Feliç restauració!

Entrada publicada 26/06/2024

Uneix-te al nostre butlletí

Subscriviu-vos a la nostra newsletter mensual per rebre totes les nostres propietats acabades de llistar, a més de l'última informació del mercat.

Subscriviu-vos ja!